Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą też spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, oraz poznać produkty dziś już zapomniane.
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą!
Można wziąć udział w całym cyklu albo w wybranych warsztatach. Każde kolejne spotkanie będzie rozwijało dotychczasowe umiejętności i dostarczało nowej wiedzy.
_______________________________________________________________________
TERMINY WARSZTATÓW W ROKU 2019
• 26 stycznia | cukier, miód
MENU: ulipki z pianą i ciasto figowe
• 16 lutego | sól
MENU: ryba pieczona w soli oraz kasza z rynki
• 23 marca | pieprz, szafran
MENU: potrawa z naleśnikami i wety jabłkowe
• 6 kwietnia | liść laurowy i ziele angielskie
MENU: bulion antiszkorbutyczny oraz jaja en omelette na przystawkę
• 8 czerwca | mięta i bazylia | bilety dostępne od 27 maja, godz. 12.00
MENU: potaź truskawkowy z ogórkami i bazylią oraz indyk z sosem czekoladowym i miętą
• 14 września | rozmaryn, tymianek, majeranek | bilety dostępne od 2 września, godz. 12.00
MENU: kiszka z gruszką warzoną oraz migdałowe kołacze cytrynowe
• 12 października | imbir, gałka i kwiat muszkatołowy | bilety dostępne od 30 września, godz. 12.00
MENU: kiszki z ryb słonych oraz tort neapolitański
• 16 listopada | ocet, cytryna, limonka | bilety dostępne od 4 listopada, godz. 12.00
MENU: limoniata z figatellami oraz arkas
• 7 grudnia | cynamon, goździk, anyż, kardamon | bilety dostępne od 25 listopada, godz. 12.00
MENU: barszcz z kiszonych buraków, tort z kapusty oraz pierniczki pigwowe
_______________________________________________________________________
ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
GODZ. 10.00–12.00
KOSZT: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy
REZERWACJA: nie obowiązuje. BILETY można kupić:
• przez internet
• stacjonarnie w kasie muzeum
LICZBA MIEJSC OGRANICZONA
_______________________________________________________________________
KONTAKT
Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl
tel.: 785 905 715
_______________________________________________________________________
Patroni medialni: