Dobrze przyprawione | staropolskie warsztaty kulinarne dla rodzin | 23 marca

Rodzinne gotowanie zbliża, bawi i uczy. To czas, kiedy rodzice i dzieci mogą sprawdzić się w pracy zespołowej, kreatywności i zręczności. W wilanowskiej kuchni mogą też spróbować potraw, które dawniej trafiały na królewskie stoły, oraz poznać produkty dziś już zapomniane.

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

Zapraszamy na kulinarny cykl o przyprawach! Na każdych warsztatach poznamy inną grupę przypraw i dowiemy się o ich pochodzeniu, historii oraz wykorzystaniu dawniej i dziś. Znane i nieznane przyprawy dotkniemy, powąchamy i spróbujemy. Nauczymy się komponować je z różnymi produktami, a niektóre połączenia z pewnością nas zaskoczą!

Można wziąć udział w całym cyklu albo w wybranych warsztatach. Każde kolejne spotkanie będzie rozwijało dotychczasowe umiejętności i dostarczało nowej wiedzy.

____________________________________________________________________________

TERMINY WARSZTATÓW W ROKU 2019

26 stycznia | cukier, miód | bilety dostępne od 15 stycznia

MENU: ulipki z pianą i ciasto figowe

• 16 lutego | sól | bilety dostępne od 4 lutego

MENU: ryba pieczona w soli oraz kasza z rynki

• 23 marca  | pieprz, szafran | bilety dostępne od 11 marca

MENU: potrawa z naleśnikami i wety jabłkowe

6 kwietnia | liść laurowy i ziele angielskie | bilety dostępne od 25 marca

MENU: bulion antiszkorbutyczny oraz jaja en omelette na przystawkę 

8 czerwca | mięta i bazylia  | bilety dostępne od 27 maja

MENU: potaź truskawkowy z ogórkami i bazylią oraz indyk z sosem czekoladowym i miętą

14 września | rozmaryn, tymianek, majeranek  | bilety dostępne od 2 września

MENU: kiszka z gruszką warzoną oraz migdałowe kołacze cytrynowe

12 października | imbir, gałka i kwiat muszkatołowy | bilety dostępne od 30 września

MENU: kiszki z ryb słonych oraz tort neapolitański

16 listopada | ocet, cytryna, limonka | bilety dostępne od 4 listopada

MENU: limoniata z figatellami oraz arkas

7 grudnia | cynamon, goździk, anyż, kardamon | bilety dostępne od 25 listopada

MENU: barszcz z kiszonych buraków, tort z kapusty oraz pierniczki pigwowe

____________________________________________________________________________

ODBIORCY: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat  
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23 
GODZ. 10.00–12.00

KOSZT: 50 zł – bilet zwykły, 30 zł – bilet ulgowy

REZERWACJA: nie obowiązuje. BILETY można kupić:
   • przez internet
   • stacjonarnie w kasie muzeum


LICZBA MIEJSC  OGRANICZONA

____________________________________________________________________________

KONTAKT 

Martyna Przedpolewska
e-mail: mprzedpolewska[at]muzeum-wilanow.pl  
tel.: 785 905 715

Polecane