Compendium ferculorum albo zebranie potraw

Stanisław Czerniecki
COMPENDIUM FERCULORUM albo zebranie potraw


oprac. Jarosław Dumanowski i Magdalena Spychaj,

Compendium ferculorum, wyd. III poprawione, Muzeum Pałac w Wilanowie 2012, seria Monumenta Poloniae Culinaria.

wyd. III poprawione, Warszawa 2012, 240 stron, 70 ilustracji, ISBN 978-83-60959-91-6, seria Monumenta Poloniae Culinaria, tom I

Gotowanie może być sztuką, kucharz może być artystą, tak jak był nim Stanisław Czerniecki na dworze Lubomirskich w Wiśniczu. Zbiór jego przepisów wydany w 1682 r. pod tytułem Compendium ferculorum uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To zaskakujące dzieło traktuje nie tylko o procedurach, w wyniku których powstanie jadalna potrawa. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw.

Compendium ferculorum Stanisława Czernieckiego w opracowaniu prof. dr. hab. Jarosława Dumanowskiego i Magdaleny Spychaj otwiera serię, którą poświęcamy kulturze stołu w epoce nowożytnej. Towarzyszyć jej będą współcześnie skomponowane autorskie książki kucharskie, przekształcające staropolskie zalecenia w przepisy kulinarne dla potrzeb dzisiejszych smakoszy i uczestników planowanych przez nas, muzealnych programów edukacyjnych.

Król Jan III Sobieski, wojownik i mecenas sztuki, był wielkim smakoszem. Cieszymy się zatem, że to właśnie w Wilanowie, umiłowanej siedzibie króla, wydajemy siedemnastowieczną książkę kucharską w naukowym opracowaniu i w pięknej formie. Czytelniku – przeczytaj ją ze smakiem.

Książka  – w pięknej oprawie i z wieloma barwnymi ilustracjami przedstawiającymi XVII/XVIII-wieczne obrazy i naczynia z kolekcji Muzeum Pałacu w Wilanowie – jest efektem współpracy Muzeum Pałacu w Wilanowie, Uniwersytetu Mikołaja Kopernika i Fundacji Książąt Lubomirskich. W październiku 2010 r. została wyróżniona nagrodą KLIO podczas XIX Targów Książki Historycznej w kategorii osiągnięć edytorskich. 

Kup teraz w e-sklepie

Polecane

Tagi