Warsztaty kulinarne dla dorosłych

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! Zapraszamy na warsztaty kulinarne w ramach programu Ogród – Kuchnia – Stół.


Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotujecie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw. Zajęcia odbywają się w wilanowskiej kuchni Villa Intrata (ul. Stanisława Kostki Potockiego 23). Prowadzą je Maciej Nowicki i Norbert Sokołowski wraz z pomocnikami.

GOŚCIE INDYWIDUALNI


KOSZT: 80 zł – bilet zwykły, 50 zł – bilet ulgowy (cena za jedne warsztaty)

BILETY można kupić:

GRUPY

W staropolskiej kuchni

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Podczas zajęć poznamy dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | CAŁY ROK

Święta w staropolskiej kuchni

Święta to wyjątkowy czas, w którym sięgamy do tradycyjnych potraw. Podczas warsztatów dowiemy się, jak w okresie staropolskim wyglądały przygotowania świąteczne, szczególnie w kuchni. Jakie potrawy przetrwały próbę czasu, a o jakich już zapomnieliśmy? Jakie były niegdyś zwyczaje świąteczne i dlaczego były one tak ważne? Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy i z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy świąteczne dania z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 131 marca, 19 listopada 14 grudnia

Przy królewskim stole

Jakie potrawy pojawiały się na królewskim stole i które z nich były ulubionymi przysmakami władcy? Jak przygotowywano uczty? Jakie zasady savoir-vivre’u obowiązywały przy stole w XVII w.? Zapraszamy na warsztaty kulinarne połączone z elementami kultury stołu, na których przybliżymy kuchnię króla Jana III. Pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy królewskie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec przygotujemy stół i zasiądziemy do wspólnej uczty.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 9.30 i 13.00 | 1 marca 14 grudnia

Smaki niepodległości

Jak „smakowała” niepodległość lat 20. i 30.? Kuchnia w Polsce po 1918 r. to bogaty konglomerat różnych tradycji kucharskich, gustów, możliwości i mód. Opowiemy, jaką transformację przeszła kuchnia w tamtych czasach, oraz zastanowimy się, co zostało ze spuścizny kuchni staropolskiej. Następnie pod okiem profesjonalnych kucharzy oraz z pomocą edukatorów kulinarnych przygotujemy dania według przepisów z książek kucharskich z początku XX w. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw.

TERMINY: poniedziałki, wtorki i środy, godz. 13.00 | 1 października 30 listopada

INFORMACJE DODATKOWE

ODBIORCY: dorośli, grupy gastronomiczne
LICZBA OSÓB
: maks. 25 osób w grupie
KOSZT: 400 zł od całej grupy + 20 zł/15 zł od osoby
MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

ALERGIE: Jeśli uczestnicy warsztatów mają alergie pokarmowe, prosimy o zgłoszenie tego przy rezerwacji.

DOSTĘPNOŚĆ: Warsztaty dla grup dorosłych mogą być dostosowane również do osób z niepełnosprawnością wzroku i słuchu. Na życzenie grupy osób niesłyszących możemy zapewnić tłumacza migowego.

REZERWACJA:

KONTAKT:

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl 
tel.: 22 544 27 87

PATRONAT MEDIALNY

      

Polecane