Warsztaty kuchni dawnej dla dorosłych | 17 lutego

Odkryjmy tajemnice kuchni dawnej i poznajmy jej smak podczas warsztatów kulinarnych z elementami rekonstrukcji. Nauczymy pobudzać smaki i wyobraźnię. Pokażemy, jak zaskakiwać gości niecodziennymi rozwiązaniami kulinarnymi. Zapraszamy!
____________________________________________________________________


____________________________________________________________________

Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotujecie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw. Zajęcia prowadzą je Maciej Nowicki i Norbert Sokołowski wraz z pomocnikami. 
__________________________________________________________________

TERMINY WARSZTATÓW 2019

17 lutego | Biedne dania z Mazowsza

  Sięgniemy po produkty najprostsze i podstawowe, aby wyczarować z nich potrawy niezwykłe i niecodzienne. Poznamy prostą kuchnię mazowiecką, a Ewa Rutkowska z Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu opowie nam o życiu codziennym wsi w XVIII–XIX w. Dowiemy się, co jedzono na Mazowszu zimą i na przednówku. Zapoznamy się z ówczesnymi jadłospisami i poznamy sposoby konserwacji. Korzystając z materiałów źródłowych, przygotujemy wybrane dania biednej kuchni mazowieckiej.

BILETY dostępne od 5 lutego.

24 marca | Dobroczynne ziarna zbóż

Poznamy dawne odmiany zbóż. O rozmaitych zbożach oraz ich wykorzystaniu dawniej i dziś porozmawiamy z gościem spotkania – Mieczysławem Babalskim z BioBabalscy. Dowiemy się, jak uprawiać zboże, a także jakie są jego walory odżywcze i smakowe. Z tą wiedzą udamy się do kuchni, aby korzystając z dawnych przepisów, przygotować potrawy kaszy i różnych rodzajów mąk.

BILETY dostępne od 11 marca.

22 czerwca | Przepisy zaklęte w nieznanej XIX-wiecznej książce kucharskiej

Kim była Marcjanna z Jawornickich Oborska? Jaką historię opowiada nam zbiór 346 przepisów kulinarnych i porad z jej odnalezionego w archiwach rękopisu z 1825 r.? Czy pośród receptur krąży duch jej krajana z ziemi liwskiej Wojciecha Wielądki? A może nawet coś łączy te przepisy z Janem III Sobieskim? Czy zbiór przepisów Marcjanny Oborskiej jest jedynym świadectwem tego, co działo się w kuchni na dworze w Proszewie? Smakowite szczegóły z XIX w. podczas warsztatów kulinarnych przybliży Małgorzata Buttitta.

BILETY dostępne od 10 czerwca.

22 września | Wilanowskie winobranie

Winobranie czas zacząć! Letnie słońce napełniło słodkim smakiem winorośl pnącą się w wilanowskim ogrodzie króla Jana III. Nadeszła pora na zbiory i winogronowe przetwory. Już po raz piąty zapraszamy do Wilanowa na winobranie! Poznamy historię winnej latorośli oraz wina podawanego w Polsce w XVII w. Następnie pójdziemy do zrekonstruowanego ogrodu króla Jana III na wspólne winobranie. Ze zbiorów przygotujemy dania według staropolskich przepisów z najstarszych polskich książek kucharskich.

BILETY dostępne od 9 września.

17 listopada | Nieoczywista kuchnia śląska

Sięgniemy do tradycyjnych przepisów z regionu śląskiego i przygotujemy tradycyjny obiad śląski. Niecodzienną atmosferę postaramy się stworzyć poprzez charakterystyczne produkty i potrawy, ale też barwne opowieści ze Śląska. Na naszym stole zagoszczą zarówno dania najbardziej popularne, jak i nieoczywiste połączenia smakowe, które pozwolą nam poznać Śląsk na nowo!  

BILETY dostępne od 4 listopada.
____________________________________________________________________

MIEJSCE: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
CZAS TRWANIA:
 godz. 12–15
KOSZT
: 90 zł – bilet zwykły, 60 zł – bilet ulgowy

BILETY można kupić:

  • stacjonarnie w kasie muzeum
  • przez internet


____________________________________________________________________

KONTAKT:

Adrian Ordakowski
m: aordakowski[at]muzeum-wilanow.pl 
t: 531 058 880

Polecane