Staropolski obiad jarski | warsztaty kulinarne dla dorosłych | 27 maja

Kuchnia staropolska pełna była zagadek, kontrastów i niecodziennych połączeń smakowych. To doborowa mieszanka wielu kultur, w której tradycje Zachodu doprawione są wyraźnymi smakami Wschodu. Dawni kucharze byli artystami dbającymi o koncept, treść i wyrafinowaną formę dzieła. Gdzie w tym wszystkim mieści się przekonanie, że jedzono dużo, tłusto i niezdrowo? Sprawdźcie sami! 


Podczas zajęć poznacie dawne smaki i tradycje, a pod okiem profesjonalnych kucharzy przygotujecie dania według przepisów z pierwszych polskich książek kucharskich. Na koniec wspólnie zasiądziemy do stołu, aby skosztować przygotowanych potraw. Zajęcia odbywają się w wilanowskiej kuchni Villa Intrata (ul. Stanisława Kostki Potockiego 23). Prowadzą je Maciej Nowicki i Norbert Sokołowski wraz z pomocnikami.

____________________________________________________________________

Harmonogram spotkań

• 27 maja: STAROPOLSKI OBIAD JARSKI

Jeśli obiad po staropolsku, to dużo, tłusto i przede wszystkim z mięsem? Niekoniecznie! W kuchni naszych przodków niemniej popularne niż dziczyzna były też rozmaite kasze i warzywa przyrządzane na bardzo wyszukane sposoby. Dania jarskie spożywano przez większą część roku, ponieważ dni postnych bywało nawet 200! Stanowiły one odrębną gałąź sztuki kulinarnej, w której kucharze realizowali swoje pasje artystyczne. Zapraszamy na lekki i zdrowy staropolski obiad jarski! 

Bilety wyprzedane

• 3 czerwca: CO PODAĆ JAKO CZWARTE DANIE? O STAROPOLSKICH KONFEKTACH

Łasuchów i miłośników słodkości zapraszamy na warsztaty kulinarne, podczas których przyrządzimy konfekty, czyli staropolskie słodycze. Sięgając do pierwszych polskich książek kucharskich, uzyskamy nietuzinkowe kompozycje smakowe. Cukier połączymy z ostrym, palącym smakiem i wyrazistym aromatem egzotycznych przypraw. Zaskoczymy nie tylko nietuzinkowym połączeniem smakowym, ale też formą.

Sprzedaż biletów od 21 maja

____________________________________________________________________

MIEJSCE: Villa Intrata

CZAS TRWANIA: godz. 12–14

KOSZT: 80 zł – bilet zwykły, 50 zł – bilet ulgowy (cena za jedne warsztaty)

BILETY można kupić:

  • stacjonarnie w kasie muzeum
  • przez internet

____________________________________________________________________

KONTAKT:

Paulina Szulist-Płuciniczak
e-mail: pszulist[at]muzeum-wilanow.pl 
tel.: 22 544 27 87

____________________________________________________________________

PATRONAT MEDIALNY

      

____________________________________________________________________

Warsztaty organizowane w ramach projektu „Miejsce przy królewskim stole”.


STAROPOLSKIE INSPIRACJE WIELKANOCNE

Polecane