PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska
nieslyszacy
PL EN
Unia Europejska
Unia Europejska

Edukacja kulinarna online – kursy dla grup

kulinarne_Pixabay.jpg

Rekonstrukcja kulinarna to fascynująca dziedzina, a możliwość przygotowania potraw według receptur sprzed wieków po prostu zachwyca. Jednak zanim zabierzemy się do gotowania, warto liznąć nieco teorii.

Pomogą w tym kursy przygotowane przez wilanowskich rekonstruktorów kulinarnych dostępne na internetowej platformie edukacyjnej. Platforma powstała dzięki dotacji MKDNiS w ramach programu „Kultura dostępna”. Narzędzie wspomaga zdalną edukację dzieci i młodzieży, a także służy do komunikacji z gośćmi indywidualnymi oraz nauczycielami i przewodnikami, którzy korzystają z zasobów Muzeum Pałacu w Wilanowie.

Zapraszamy do skorzystania z kursów z rekonstrukcji kulinarnej przeznaczonych dla szkół:

  • Kuchnia dawna – wprowadzenie do rekonstrukcji – kurs o kuchni historycznej przeznaczony dla szkół gastronomicznych;
  • Smaki dawnej Warszawy – kuchnia dwudziestolecia.

Chęć skorzystania z kursów prosimy zgłaszać pod adresem: pszulist@muzeum-wilanow.pl.


Realizacja działań online w ramach programu „Kultura Dostępna”.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu.

Kultura Dostępna logo 

2021-03-16
44_compendium_str tyt 1682.jpg

Staropolskie książki kucharskie – „Compendium ferculorum czyli zebranie potraw” (1682)

Dzieło Stanisława Czernieckiego wyróżniają kunsztowna kompozycja, wyszukane koncepty i zaskakujące pomysły autora hołdującego narodowej kuchni polskiej. Z tego zbioru, czy …

warsztaty_Kulinarne_7_Marcin_Mastykarz.jpg

Rekonstrukcja kulinarna w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie brało udział w projekcie „A Place at the Royal Table”, realizowanego przez Sieć …

kultura stołu.jpg

Rekonstrukcja kulinarna w Villi Intracie

Kultura staropolska stanowi nasze dziedzictwo narodowe, o które troszczymy się, aby zachować je dla przyszłych pokoleń. Odtwarzanie historii i jej …

Okładka książki: Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła rękopiśmienne

Staropolskie przepisy opowiadają nam o czymś więcej niż tylko o tym, jak usmażyć rybę w papierowym pudełku, jak ze szczupaka przyrządzić wołowinę i jak ugotować zdrowotny bulion. Siódmy tom serii Monumenta Poloniae Culinaria zawiera rękopiśmienne, rozproszone (niepochodzące z książek kucharskich) i bardzo zróżnicowane receptury kulinarne z XVI–XVIII w.

Monumenta_przepisy_okladka_front_S.jpg

Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI-XVIII w. Źródła drukowane

Książka zawiera przepisy kulinarne odnalezione na kartach drukowanych staropolskich zielników, dzieł medycznych, kalendarzy, poradników gospodarczych i innych tekstów publikowanych od XVI do XVIII w. Zbiór obejmuje receptury często znacznie bardziej praktyczne, typowe i skromniejsze niż przepisy magnackich kuchmistrzów z książek kucharskich.

Compendium_okładka_drugiewydanie.jpg

„Compendium ferculorum albo zebranie potraw”

Zbiór przepisów Stanisława Czernieckiego wydany w 1682 r. pod tytułem „Compendium ferculorum” uważany jest za pierwszą polską książkę kucharską. To książka o tym, jak pobudzać smak i wyobraźnię, jak zaskakiwać biesiadników, czarować ich wyglądem i sposobem wydania potraw. Czyta się ze smakiem!

Biuletyn Informacji Publicznej Biuletyn Informacji Publicznej

Muzeum w Internecie

Organizator

Partnerzy

Sponsorzy

Idea & Design
Copyright © Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych na naszej stronie internetowej oraz dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych Użytkowników. Pliki cookies mogą Państwo kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszej strony internetowej, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż akceptują Państwo stosowanie plików cookies. Potwierdzam, że aktualne ustawienia mojej przeglądarki są zgodne z moimi preferencjami w zakresie stosowania plików cookies. Celem uzyskania pełnej wiedzy i komfortu w odniesieniu do używania przez nas plików cookies prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności.

✓ Rozumiem